Hoe herken ik een latexallergie?

Natuurlijke rubber latex is een melkachtige witte vloeistof uit de rubberboom (Hevea Brasiliensis). Latex is een grondstof voor veel verschillende rubberproducten, zoals autobanden, elastiek en condooms. Latex is een natuurproduct en bevat veel verschillende eiwitten. Om latex goed bruikbaar te maken voor condooms wordt vulkanisatie toegepast. Er wordt zuurstof en zwavel toegevoegd en het mengsel wordt verhit. Sommige mensen kunnen een allergie voor latex ontwikkelen. Meestal ontstaat dit bij langdurig contact met latex met een hoog eiwitten- en/of acceleratorengehalte, zoals bijvoorbeeld het dagelijks dragen van handschoenen in medische beroepen.

Er zijn twee soorten allergische reacties:
  1. Type IV: Vertraagde allergiereactie (Contactallergie)
  2. Type I: Directe allergiereactie

Type IV Vertraagde allergie of contactallergie

Deze contactallergie is mild. Contact met latex handschoenen bij bijvoorbeeld tandarts of ziekenhuis kan geen kwaad. Ook het gebruik van een condoom zal in de meeste gevallen geen klachten geven, aangezien het contactmoment van korte duur is.

Deze allergie wordt meestal veroorzaakt door één van de toegevoegde chemische stoffen in de latex. De contactallergie ontstaat meestal door veelvuldige blootstelling aan latex, bijvoorbeeld door dagelijks met latex handschoenen te werken. De huid reageert niet op de natuurlijke latex, maar op de toegevoegde chemische stoffen tijdens het productieproces. De meest voorkomende reacties zijn: huideczeem, jeukende bultjes of zwelling van oogleden, lippen of handen.

Onze condooms

In het productieproces van onze condooms wordt de latex meermalen gewassen om zoveel mogelijk eiwitten en acceleratoren te verwijderen en zo allergische reacties zoveel mogelijk te voorkomen.

Mocht je toch denken allergisch te zijn voor latex, neem dan altijd vooraf contact op met je huisarts. Onderzoek bij je huisarts kan aantonen waar je precies allergisch voor bent.

En gelukkig zijn er tegenwoordig ook non-latex condooms.

Type I: Directe allergiereactie

Deze allergische reactie wordt veroorzaakt door één- of meerdere eiwitten die van nature aanwezig zijn in de latex. Gelukkig komt deze allergische reactie niet heel veel voor, slechts 1,2 op de 1000 volwassen heeft een latexallergie type I.

Wanneer je last hebt van deze allergie, dan kunnen symptomen optreden als jeuk, roodheid en irritatie van de huid/huiduitslag en/of verkoudheidssymptomen zoals niezen, loopneus, jeukende/tranende ogen, zere keel en hoesten.

De meest ernstige allergische reactie op latex is een anafylactische shock. Gelukkig gebeurt dit zelden bij de eerste blootstelling aan latex. Meestal treden eerst de milde allergische reacties op en wordt op basis daarvan al een latexallergie onderzoek gedaan om ergere reacties in de toekomst te voorkomen.

Anafylactische shock symptomen zijn onder andere moeite met- of piepende ademhaling, misselijkheid en braken, netelroos of zwelling, daling van bloeddruk, duizeligheid, verlies van bewustzijn, verwarring, een snelle of juist een zwakke pols. Mensen met deze allergie dienen alle contact met latex te vermijden.